Zespół Szkół Publicznych w Skórczu

AKTUALNOŚCI - 07.12.2016

KWAS CZY ZASADA?

07.12.2016 r. – do eksperymentu potrzebujemy kilka liści czerwonej kapusty, sody oczyszczonej, kwasku cytrynowego i octu my użyliśmy jeszcze proszku do prania i mandarynki.
Liście kapusty należy zalać wrzątkiem i poczekać aż woda ostygnie – w tym czasie ładnie zabarwi się na ciemny fioletowy kolor. Do kilku szklanek nalewamy zabarwioną wodę i do jednej wsypujemy sodę, do innej kwasek itd.
Sok z czerwonej kapusty jest wskaźnikiem, tj. wskazuje czy dany płyn jest kwasem (barwi się na różowo), zasadą (barwi się na niebiesko) czy substancją obojętną (barwi się na fioletowo). Sprawiliśmy, że sok z czerwonej kapusty stał się domowym „wykrywaczem” pH. Wiedząc już to wszystko możemy sprawdzać kwasowość lub zasadowość innych substancji znajdujących się w domu, np. jedzenia czy środków myjących, a także wody deszczowej czy śniegu.

Karolina Stachowicz